Novosti

 • Donesena Strategija pametne specijalizacije 2016-2020
  Vlada Republike Hrvatske na 12. sjednici održanoj 30. ožujka 2016., donijela je Odluku o donošenju Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine i usvajanju Akcijskog plana za provedbu navedene Strategije za razdoblje od 2016. do 2017. godine. Usvajanje Strategije pametne specijalizacije je nužan preduvjet za povlačenje sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za Tematski cilj 1 Više »
 • Austrijski grantovi i za hrvatske poduzetnike
  Austrijska razvojna agencija (Austrian Development Agency – ADA) otvorila je mogućnosti dodjele bespovratnih potpora i hrvatskom privatnom sektoru, kroz svoju politiku razvoja i suradnje, kako bi promovirala poslovna partnerstva u zemljama u razvoju i tranzicijskim zemljama u razdoblju od 2014. do 2016. godine. Kao dio poslovnog partnerstva ova agencija daje bespovratne potpore koje mogu iznositi do 50 posto troškova za projekte vrijedne Više »
 • HBOR: Krediti za mikro poduzetnike uz jednostavnije osiguranje
  Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) započela je s provedbom novog kreditnog programa Mikrokreditiranje namijenjenog financiranju mikro poduzetnika. Program se provodi u suradnji s Europskim investicijskim fondom i Europskom unijom. Cilj programa je poticanje samozapošljavanja, modernizacije i proširenje postojećeg poslovanja. Program je namijenjen mikro poduzetnicima, fizičkim i pravnim osobama koji zapošljavaju do deset zaposlenika i Više »
 • Usvojen OP Konkurentnost i kohezija 2014-2020
  Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 12. prosinca 2014. godine, prihvatila je prijedlog Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za financijsko razdoblje Europske unije 2014- 2020. Isti dan to je učinila i Europska komisija (EK), donošenjem Odluke o odobrenju ovog Programa. U okviru cilja “Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi EUR, od čega je 6,881 Više »
 • 1,2 milijarde kuna bespovratnih potpora za MSP
  Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavili su 30. prosinca 2014. prvi poziv za korištenje bespovratnih sredstava iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” namijenjen malim i srednjim poduzetnicima. Ukupno će biti raspoloživo gotovo 1,2 milijarde kuna, a sredstva se mogu koristiti za izgradnju proizvodnih Više »
 • MINPO subvencionira kamate na kredite za MSP
  Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je 8. prosinca 2014. ugovore o poslovnoj suradnji s 22 hrvatske poslovne banke, temeljem kojih će subvencionirati kamate na kredite poslovnih banaka kako bi malim poduzetnicima omogućili što povoljnije kredite. Namjena kredita je financiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava. Ugovori su potpisani za mjeru “Kreditom do uspješnog poslovanja”, u sklopu programa “Kreditom Više »
 • Plaćanje PDV-a po naplaćenom računu od 2015.
  Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. listopada 2014. usvojila je izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojima se od 1. siječnja 2015. godine svim subjektima malog gospodarstva s ukupnim godišnjim primicima do tri milijuna kuna omogućava plaćanje PDV-a po naplaćenom, umjesto po ispostavljenom računu. To će utjecati na oko 120 tisuća obrtnika i malih poduzetnika, obveznika PDV-a kojima će se olakšati poslovanje i omogućiti bolja Više »
 • U 2015. formira se prvi VC fond u Hrvatskoj usmjeren ulaganjima u startupe
  Hrvatska će do kraja 2015. dobiti prvi venture capital (VC) fond usmjeren na ulaganja u startupe, s kapitalom od 40 milijuna eura, odnosno nešto više od 300 milijuna kuna. To ga čini najvećim VC fondom ne samo u jadranskoj regiji već i u cijeloj JI Europi. Fond će biti napravljen po modelu javno-privatnog partnerstva. Polovicu od 20 milijuna eura država želi osigurati kroz zajam Svjetske banke, a ostatak novca želi se pribaviti iz privatnog Više »

Arhiva