1,2 milijarde kuna bespovratnih potpora za MSP

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavili su 30. prosinca 2014. prvi poziv za korištenje bespovratnih sredstava iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” namijenjen malim i srednjim poduzetnicima. Ukupno će biti raspoloživo gotovo 1,2 milijarde kuna, a sredstva se mogu koristiti za izgradnju proizvodnih kapaciteta i/ili ulaganja u opremu. Pri tome će visina potpora po projektu biti od 0,5 do 15 milijuna kuna. Prezentaciju sa tiskovne konferencije možete preuzeti OVDJE.

Objava javnog poziva planirana je u prvom kvartalu 2015. godine. Nacrt Uputa za prijavitelje objavljen je na mrežnoj stranici Ministarstva poduzetništva i obrta i može se preuzeti uz obveznu registraciju na ovoj poveznici. Nakon registracije, svi zainteresirani mogu sudjelovati u javnoj raspravi, koja je otvorena od 30. prosinca 2014 do 20. siječnja 2015.

Uz gotovo 150 milijuna eura namijenjenih proizvodnji, poduzetnike u sljedećoj godini očekuje i oko 350 milijuna eura potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda. Bespovratna sredstva dodjeljuju se u svrhu podizanja konkurentnosti i to kroz investicije u nove i postojeće proizvodne kapacitete, ulaganja u suvremenu proizvodnu opremu, tehnologiju i nove proizvode, diverzifikaciju i širenje poslovne djelatnosti. Sve to će u konačnici omogućiti razvoj proizvoda i usluga, povećanje produktivnosti te povećanje broja zaposlenih i očuvanja postojećih radnih mjesta. Okvirni raspored objavljivanja preostalih poziva za dodjelu bespovratnih potpora prikazana je u sljedećoj tablici:

Izvor: www.minpo.hr