MINPO subvencionira kamate na kredite za MSP

Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je 8. prosinca 2014. ugovore o poslovnoj suradnji s 22 hrvatske poslovne banke, temeljem kojih će subvencionirati kamate na kredite poslovnih banaka kako bi malim poduzetnicima omogućili što povoljnije kredite. Namjena kredita je financiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava. Ugovori su potpisani za mjeru “Kreditom do uspješnog poslovanja”, u sklopu programa “Kreditom do uspjeha 2014”, koji će se provoditi kroz naredne četiri godine ili do kraja iskorištenja kreditnog potencijala.

Ministar Gordan Maras je kazao kako očekuje da će kroz novi kreditni program biti izdano oko 1500 kredita vrijednosti oko 300 milijuna HRK pri čemu će Ministarstvo osigurati sredstva za subvencioniranje kamate u iznosu od 5%. Pri tome je istaknuo da će visina kredita za poduzetnike iznositi od 30.000 do 200.000 HRK, a za poduzetnike je najznačajnije to da njihova konačna kamatna stopa ne smije biti viša od 3%.

Uz subvencioniranje kamate, dodatna pogodnost za poduzetnike je da će se, kao instrument osiguranja za dobivanje kredita moći koristiti i jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Važno je naglasiti da će, za razliku od prijašnjih mjera prema kojima poduzetnici za dobivanje jamstva nisu mogli imati porezni dug prema državi, sada to biti moguće. Uvjet je da nepodmireni porezni dug prema državi iznosi najviše do 50% ukupno traženog iznosa kredita.

Osim mjere namijenjene povećanju likvidnosti, program “Kreditom do uspjeha 2014” uključuje i mjeru za konkurentnost gdje se kreditiraju kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata te kupnja nove opreme ili novog dijela opreme. Za obje mjere očekuje se izdavanje oko 2.000 kredita sa subvencioniranom kamatom.