Skype – besplatno telefoniranje putem Interneta

Internet, globalna informacijska mreža danas je opće poznata i gotovo da nema poslovnog čovjeka koji se njom nije na ovaj ili onaj način koristio. Najviše ga koristimo za pretraživanje World Wide Weba, odnosno traženje najrazličitijih informacija. Uz to, vrlo često ga koristimo i kao medij za prijenos elektroničke pošte (e-mail), te za pristup raznim uslugama, od internet bankarstva, preko kupovine, učenja pa do raznih igara na sreću. No, znate li da se putem Interneta može potpuno besplatno razgovarati s drugim korisnicima Interneta, a po vrlo povoljnim cijenama i s korisnicima fiksnih i mobilnih telefona.

Jedan od programa koji to omogućavaju je Skype, koji omogućava prijenos glasa i video zapisa putem Interneta, koji kvalitetom ne zaostaje za klasičnom telefonijom. Sve što Vam je potrebno za razgovor putem Skype-a je računalo spojeno na Internet vezom zadovoljavajuće brzine (ADSL, GPRS ili slično), mikrofon i slušalice, te program koji možete preuzeti na www.skype.com. Ukoliko želite da Vas sugovornik može i vidjeti, trebat će Vam i Web kamera.

Mogućnost konferencijskih poziva i prijenosa video zapisa otvaraju mogućnost održavanja virtualnih sastanaka, čime se može uštedjeti na troškovima putovanja. No prava ušteda dolazi kod međunarodnih poziva, jer korištenjem usluge SkypeOut, možete s cijelim svijetom razgovarati po cijeni lokalnog poziva. Naime, do države prema kojoj je upućen poziv, signal ide putem Interneta, a zatim preko tzv. gatewaya izlazi u lokalnu telefonsku mrežu.